Страхът от инфекция с COVID-19 намалява, а премахването на ограничителните мерки в различни страни дава на хората фалшиво чувство за сигурност. 

Много държави продължават да плащат висока цена поради небрежността на длъжностните лица и обикновените граждани, тъй като броят на заразените с коронавирус всеки ден нараства. Експертите изброиха 7 мита, вярата в които ни пречи да се борим с пандемия. Ето кои са те:

1. Отключването на икономиката и премахването на ограничителните мерки ще подобрят ситуацията

Това не е вярно, предупреждава СЗО, чиито експерти смятат, че пандемията „дори не е близо до край“. Например в САЩ само 5-8% от населението страда от COVID-19, което означава, че колективният имунитет все още е далеч.

Няма лечение за новия коронавирус. По този начин, единственият начин за контрол на тази пандемия е гражданите да разберат, че трябва да спазват дистанция, да носят маска за лице, да се грижат за личната хигиена и да избягват места със струпване на много хора. 

2. Младите и здрави хора не трябва да се притесняват

Да, според статистиката, повечето смъртни случаи от коронавирус се регистрират сред хора над 40 години. Но това не означава, че младите хора трябва да се отпускат и да живеят, без да се страхуват от болестта и нейните последици. Има изключения от всяко правило. За съжаление, това се отнася и за пандемията на коронавирус.

3. Ако температурата е нормална, аз съм здрав

Това също е мит. При много хора заболяването протича безсимптомно. Те дори не могат да почувстват как ще се възстановят, но в същото време ще заразят огромен брой хора около тях, чийто имунитет не може да се справи с инфекцията.

4. Не е необходимо да носите маска

Напротив, казват експертите.

„Тъй като икономиките на различни страни се отварят все повече и повече, маските стават още по-важно условие за спасението на човечеството. Някои хора смятат, че това, че трябва да скрият лицата си, нарушава свободата им на избор, но колкото повече носят маска, толкова повече свобода на движение имат ", заяви Джеръми Хауърд, изследовател от университета в Сан Франциско.

5. Смъртността намалява - това означава, че ситуацията се подобрява

Смъртността не е показател, когато става дума за пандемия. Лекарите казват, че човек може да умре седмица или повече след заразяване. Така че всяко намаляване на броя на смъртните случаи може да се възприема като затишие преди буря.

6. Отрицателен резултат от теста за Covid-19 - гаранция за здравето

За съжаление това не е така.

„Понякога има фалшиво отрицателни резултати, което означава, че имате заболяване, но тестът не го открива“, казват от здравната служба на Университета на Пенсилвания.

Освен това, ако дори днес вирусът не бъде открит в тялото ви, можете да се заразите утре или след няколко дни.

7. Трябва да оставим природата да върви по своя път и да придобием колективен имунитет

Това не е най-доброто решение на проблема, казват експертите. Клиники в много страни просто не са готови да приемат голям брой заразени пациенти, което ще доведе до висок процент на смъртност.

И има още един проблем: този вирус е толкова нов, че никой не знае дали антителата, разработени след инфекция, ще осигурят дългосрочен имунитет.

Според експерти възможността да спрем пандемията е в ръцете на всеки от нас. Нека преживеем този труден момент възможно най-спокойно, като не забравяме да носим маски, често да дезинфекцираме ръцете си, без да застрашаваме себе си и близките си.

Погрижете се за себе си и бъдете здрави!

Харесайте страницата на Jurnal.bg и във Facebook

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.