Държавата поразхлаби строгите мерки в борбата с коронавируса, но това не означава, че можем да започнем да пренебрегваме защитата и поддържането на висока лична хигиена. В последните няколко месеца всички много добре започнаха да разбират нуждата от миенето на ръцете. За съжаление обаче, пандемията у нас все още не е отминала, напротив.

Кое е най-опасното място за заразяване с вируса?

Ако живеете в блок, най-много трябва да внимавате с асансьора и входа. Все пак през тях преминават всички ваши съседи и можете лесно да се заразите, ако има някой преносител, подчертава проф. Анча Баранова от университета „Джордж Мейсън“. Освен че можете да се окажете затворени в асансьора с вече болен, вирусът може да е останал и в самото помещение.

„Освен това по време на движение въздушният слой, който е бил отгоре, се спуска към вас и вие на практика преминавате през него“, обясни биологът.

Какво е решението?

Както можете да се досетите, по-добре е да използвате стълбите – тъкмо ще се грижите и за фигурата си. А и според експертите големите помещения са по-безопасни, защото вирусът се „разрежда“ във въздуха. Не така обаче стоят нещата в обществения транспорт – там въздухът е малко и рискът от заразяване е по-голям.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.