Всеки от нас има свои предпочитания по отношение на чая - някой го обича горещ, някой топъл, друг добавя мляко и т.н.

Но можете лесно да съсипете напитката и всичко това поради грешен метод на приготвяне. Според експерти не трябва да използвате варена вода за приготвяне на чай.

Защо чаят не се прави с вряща вода

Всичко е в това как чаените листа реагират на температурата. 

Експертът по хранене Мартин Исарк каза, че водата, загрята до 100 градуса, ще убие аромата на чая, оставяйки силен аромат на сухи, стягащи танини - химичните компоненти, които придават на чая "сухота" и известна "горчивина". Те също могат да повлияят на цвета на напитката.

Ако залеете пакетче за чай с много гореща вода и го оставите по-дълго от необходимото, чаят няма да има вкус по-добър от водата след варенето на тиквичките.

Чайният специалист Едуард Айслер казва, че повечето чайове се приготвят най-добре с не много гореща вода - около 80 градуса.

Ако имате чайник, на който можете да настроите температурата , това е много удобно, а ако не, след като водата заври, можете да я разредите с малко студена вода (20% студена и 80% гореща) или да оставите водата 2-3 минути за охлаждане.

Още по-добре е, ако приготвяте чая с прясна вода, вместо да оставите в чайник за една нощ. Не си струва да кипвате отново същата вода, тъй като според експерта тя "губи целия си кислород", което прави напитката безвкусна.

Как да си направим перфектния чай

1. Винаги използвайте прясна (филтрирана) студена вода. Чаят обича кислорода, тъй като помага за развитието на аромата. Не кипвайте вода отново.

2. Използвайте само чист чайник.

3. Правилната температура е ключът към вкусния и ароматен чай. Водата трябва да е около 80 градуса (за зеления чай можете 70, а за черния 90). След като заври, оставете водата да се охлади за 2-3 минути, преди да я излеете в чашата.

4. Използвайте една чаена чаша или една чаена лъжичка чаени листа на чаша.

5. Всеки чай има свое време за приготвяне. След като сте напълнили чая с вода, оставете го за известно време, според следните указания:

Зелен чай: 1 до 3 минути

Бял чай: 4 до 8 минути

Оолонг: 1 до 8 минути

Черен чай: 3 до 10 минути

Билков: 5 до 10 минути.

Харесайте страницата на Jurnal.bg и във Facebook

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.