Зимата наближава, а голяма част от семействата ще започнат все по-често да слагат на трапезата си вечер една от най-оспорваните български храни - сланината. За много хора тя е вредна, мазна, напомня им беден селски живот.От друга страна всеки израснал в суровите времена през комунизма и към неговия край, бе закърмен с любов към сланината и... ракията. 

Затова е време да защитим честта на коравите български мъже, които не заменят сланината с чия, цвекло и всички други подобни храни, за които се казва в един лаф: Това е храната на моята храна!

Свинската сланина е една от десетте най-полезни храни на света. Тя е много добър източник на минерали (натрий, калий, фосфор, магнезий, селен) и витамини от групите А, В3, В4, В5, В6, В12. Освен това съдържа повече ненаситени мазнини от телешкото месо.

И за да бъде пълен триумфът на сланината - консумацията ѝ води до укрепване на имунната система, поддържане на репродуктивните функции и спомагане доброто здраве на черния дроб. 

Според канадски учени пък сланината повишава интелектуалните способности, ето защо преди изпит или друго умствено изпитание е добре да се похапне резенче от този натурален стимулатор.

Разбира се, няма как да мине без малко разочарование. Сланината е най-полезно да се консумира сутрин. А това означава, че няма как да върви с ракията, която е само за вечер и в умерени количества. 
 

32 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.