Цигарите не са вредни само когато ги пушим или сме около пушачи, а дори когато са изгасени в пепелник наблизо до нас. Цигара, която вече е изгоряла, отделя във въздуха 14% от никотина на горяща цигара. Това е заключението на Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), публикуван в сп. International Journal of Indoor Environment and Health.

"Бях абсолютно изненадан. Броят на вредните вещества се оказа значителен и пълните с угарки пепелници в автомобили и затворени помещения продължават да са опасни за хората“, заяви специалистът по околна среда Дъстин Поппендик.

Според анализа високи концентрации на никотин и триацетин все още могат да бъдат открити във въздуха в затворени помещения около изгасени фасове дори пет дни по-късно.

"Излъчената във въздуха на затворено помещение никотинова маса от угарка след пет дни може да бъде сравнима с никотиновата маса, излъчвана чрез издишвания цигарен дим при изпушване на цяла цигара. Може да си мислите, че след като никога не пушете в колата си, когато возите децата си вие ги защитавате. Но ако пепелникът е пълен с угарки, то те отделят вредни химикали", казват още авторите на изследването.
 

32 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.